top of page
  • Writer's pictureKati

Valmiina vuoteen 2021?


Huomenta vain näin perjantaiaamun kahvilta! Pimeää on ulkona ja hämärää sisälläkin - mutta se on aina hyvä syy sytytellä kynttilöitä ympäri taloa. Ja toki, lähestyvä joulu tuo oman osansa tuohon valaistukseen. Ei tuo pikkukuusi nimittäin ympäri vuoden pala.


Tällä viikolla aloitin virittäytymiseni ensi vuoteen. Tämä on itselleni uudehko juttu, vasta parisen vuotta olen tietoisemmin valmistautunut tulevaan. Ja tänä vuonna aion tehdä sen perusteellisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Voit ehkä tuumia että mistä ihmeestä puhun - tai ehkä tämä on ollut osa omaa vuosikalenteriasi jo pitkän aikaa.


Mutta jos konsepti on uusi niin tässä muutamia ehdotuksia. Jokainen löytää kyllä sen oman tapansa tehdä (tai olla tekemättä).


Ennen kuin alat toimeen, laita jotain itsellesi mukavaa musiikkia soimaan. Voit vaikka hyppiä ja pomppia tai tanssia hetken aikaa, pääset oikeaan tunnelmaan. Ja tarkista toki että sinulla on aikaa tekemiselle.


1. Tee kutsumuskartta itsellesi.

Eli ota puhdas A4 ja kirjoita siihen kaikki ne asiat joiden tekemisestä nautit: sekä työssä mutta erityisesti myös sen ulkopuolella. Ole tarkka. Jos nautit vaikkapa työstäsi kaupassa, kirjoita mistä erityisesti siinä nautit: hyllyjen järjestämisestä, kassatyöskentelystä, ihmisten auttamisesta... Tai jos pidät siivouksesta, mikä siinä erityisesti on mukavaa: imurointi, pölyjen pyyhintä vai vaikkapa asioiden järjestäminen.


Kirjoita siis kaikki: koiran kanssa lenkkeily, lukeminen, laulaminen, organisointi, leipominen. Kouluttaminen, suunnittelu, Exceleiden tekeminen, palaverien vetäminen. Jne.


Kun saat tuon A4:n täyteen, käy läpi jokainen tekeminen ja merkitse tekemisen perään numero 1, 2 tai 3. Tai käytä vaikka värikoodausta - mikä nyt on itsellesi ominta. Joka tapauksessa:

  • 3 = saat tehdä tätä asiaa elämässäsi jo nyt juuri niin paljon kuin haluat

  • 2 = saat tehdä asiaa mutta et niin paljon kuin haluat

  • 1 = haluaisit tehdä, mutta tällä hetkellä syystä tai toisesta et tee

Kun saat kaikki numeroitua (tai vaikka väritettyä) katso miltä näyttää.


Ja sitten pysähdy asian äärelle. Jos sinulla on silkkaa kolmosta paperilla, hienoa!


Jos näet enemmän ykköstä ja kakkosta: mieti miten saat lisättyä näitä asioita elämääsi? Ne voivat tulla työn kautta, mutta ne voivat tulla myös vaikka harrastuksen kautta. Jos tuntuu mahdottomalta lisätä kaikkia, valitse sieltä vaikka viisi itsellesi ehdottomasti tärkeintä ja keskity ensin niihin. Miten lisäät näitä asioita elämääsi?


Ja tämä viekin meidät suoraan kohtaan 2.


2. Aseta itsellesi tavoitteet vuodelle 2021

Nyt kun tiedät, mitä haluat lisätä elämääsi: tee itsellesi tavoitteet vuodelle 2021. Tavoitteet voivat kummuta noista asioista, joita haluat lisätä. Jos vaikka haluat lisätä laulamista, miten teet sen? Menetkö kuoroon, otatko laulutunteja vai lupaatko itsellesi laulaa joka päivä kotona?


Syövän parantaminen voi olla turhan kova tavoite jos et työskentele alalla tai ole sitä opiskellut. Aseta siis tavoitteet itsellesi sopiviksi.


Muista olla jälleen kerran niin tarkka kuin mahdollista.


"Olla onnellinen" on esimerkiksi ihana tavoite. Pysähdy miettimään että mitä onnellisuus sinulle merkitsee. Tarkoittaako se aikaa ystävien kanssa, parempaa kuntoa, mielenrauhaa, enemmän rahaa säästössä..? Pura termi ja rakenna niiden ympärille tavoitteesi. Jos vaikka onnellisuus sinulle on aikaa ystävien kanssa: olisiko hyvä tavoite vaikka vähintään kerran kuussa istua iltaa ystävien kanssa? Tai mielenrauha: olisiko meditointi vaikka viisi kertaa viikossa hyvä tavoite? Sinä tiedät, mitkä ovat sinulle hyviä tavoitteita.


Ja muista, näiden ei tarvitse olla SUURIA saavutuksia -sellaisia joiden takia historiankirjat kirjoitetaan uusiksi. Pääasia on, että ne ovat sinun omiasi.


Historia on opettanut että maailma voi muuttua hyvin nopeasti. Eräs tuttavani oli asettanut vuoden 2020 tavoitteeksi matkustamisen ja listannut uusia paikkoja, joissa hän halusi käydä. Arvannet miten tuon tavoitteen kanssa kävi. Voisin siis suositella, että mieti nyt loppuvuodesta tavoitteesi vaikka ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Juhannuksen aikaan ensi kesänä saat sitten istua uudelleen alas ja katsoa missä menet niiden kanssa.


Viisaat sanovat "where you focus your energy flows".

Voi siis olla, että juhannuksena huomaat saavuttaneesi kaikki tavoitteesi ja menneesi jopa yli!


Mukavia tuumailuhetkiä!


16 views0 comments

Recent Posts

See All

Jos olet riittävän vanha (tai tällä hetkellä riittävän trendikäs) niin LP-levyt on sulle tuttu juttu. Joskus tuollainen LP-levy jäi jumiin. Jostain syystä neula jäi kiertämään sitä yhtä ja samaa kehää

bottom of page