top of page
  • Writer's pictureKati

Juodaanko kahvit?

Uusien ihmisten tapaaminen on ihanaa, eikö? Tai ainakin itse nautin suuresti kun pääsen tutustumaan uusiin ihmisiin. On hauska oppia heistä, heidän tavastaan ajatella ja toimia.


Paitsi että.


Lähestulkoon väistämättä jossain vaiheessa tulee "se" kysymys.

Jos olet samaa salaseuraa, tiedät jo mitä tarkoitan.

Ehkä nyökyttelet siellä.Jos et tiedä mistä puhun niin tässä se nyt tulee: "onko sulla lapsia?"

Kaikkien uusien tapaamisten paras jäänmurtaja? Ehkäpä ei.


Riippuen kysyjästä, tilanteesta ja juuri senhetkisestä mielentilasta oma reaktioni tuohon kysymykseen vaihtelee.


Toisinaan se on vain kysymys toisten joukossa. Vesi hanhen selässä, ei tartu.

Joskus se taas osuu suoraan palleaan.


Tapasin taannoin työkuvioissa itselleni uuden henkilön. Sovimme juovamme kahvit yhdessä, tarkoitus oli vapaasti ideoida kahden yrittäjän mahdollista yhteistyökuviota. Tapasimme sovitussa paikassa, sovittuun aikaan. Kättelimme ja esittäydyimme.


Seuraavaksi kuulin itselleni täysin vieraan henkilön suusta hänen ensimmäisen kysymyksensä minulle: ”niin minkä ikäisiä sun lapset onkaan?”.


SE oli isku palleaan. 👊 POW! 👊


Kyllä: mukava on aloittaa rupattelemalla niitä näitä ja vähän tutustua pintaa syvemmältä. Tästä olen samaa mieltä, kiva oppia ihmisistä lisää.


Olin itse tuolloin tullut yhteistyötapaamiseen, puhumaan siitä mitä teen ja miten siitä työstä ajattelen. Ajattelin, että meillä on yhteisiä mielenkiinnonkohteita riittävästi. Että niistä löytyy kyllä ihan rupatteluntasoistakin puhuttavaa.


Ajattelin väärin.

Sainkin ensimmäisenä "sen" kysymyksen vielä kuorrutettuna vahvalla olettamuksella.

Hän oletti että niitä lapsia on. Eikä siis vain yhtä vaan useampia.


Vastasin vain että ”ei ole”. Piste.


Kuten sanottua, toisinaan lapsikysely on vain kysymys toisten joukossa. Sitä ajattelee että "jaaha, etkö muuta keksinyt" ja vastaa senhetkisen mielentilan mukaan.

Joinakin kertoina se on hellä tönäisy, vähän tuntuu mutta unohtuu nopeasti.


Joskus, kuten tuona päivänä se veti ilmat pihalle. Olin hyvin herkässä mielentilassa aivan muista syistä, mutta saanut psyykattua itseni työtapaamiseen. Vahvan olettaman sisältävä kysymys tuossa hetkessä sai samanlaisen efektin kuin jos Robert Helenius olisi kiskaissut suoraan palleaan. En ole koskaan kokenut Heleniuksen iskua palleaan mutta kuvittelen sen olevan melkoinen keuhkojen tyhjentäjä.


Join kahvini ja otin sen jälkeen nopean lähdön pois.


Ymmärrän, tuota käytetään small-talkina. Mutta maailmassa on paljon muitakin kysymyksiä, mitä voi kysyä. Annanpa vinkkejä ⬇


Uutta ihmistä tavatessa kysymys ”Mitä kuuluu tänään?” on aina kovin ajankohtainen. Anna henkilön itsensä valita, että mitä hän haluaa kertoa. Hän itse vie keskustelun siihen suuntaan, mistä hän on valmis jakamaan sinulle enemmän. Vaikka tietäisit keskustelukumppanisi esimerkiksi läpikäyvän jotain henkilökohtaista kriisiä tai käyttävän kaiken hereilläoloaikansa vaikka väitöskirjaansa, älä oleta hänen haluavan puhua siitä. Voihan olla, että tapaaminen kanssasi olisi hänen lyhyt hengähdystaukonsa tuosta elämässään sillä hetkellä isossa roolissa olevasta asiasta.


Hän voi esimerkiksi vastata että ”oikein hyvää kuuluu, aloitan tänään pistehitsauskurssilla.”

Kas, sait tuosta aasinsillan kysyä lisää!

Jos pistehitsaus on vierasta, voit kysyä siitä lisää.

Tai jos se on tuttu juttu, voit kertoa vaikka omia kokemuksia.


Joka tapauksessa: tuosta avautuu loistava tilaisuus käydä pieni keskustelu aiheesta, joka selvästi on toisella henkilöllä mielessä. Tulet kohdanneeksi toisen ihmisen sillä alueella, josta hänen on mukava sinulle puhua. Tutustutte molemmille miellyttävällä tavalla.


Jos hänen perhetilanteensa on ehdottomasti kiinnostava ja jostain syystä akuutin relevantti tieto itsellesi, voit kääntää tuon lapsiutelukysymyksen muotoon ”Keitä sinun perheeseesi kuuluu?”. Jälleen kerran, anna vastaajan valita että mitä hän kertoo. Anna hänen itse määrittää oma perheensä ja se, mitä hän on valmis siitä sinulle jakamaan.


Hän voi valita vaikka kertoa sinulle rakkaasta koiranpennustaan – ja siinä on sinulle aasinsilta kysyä lisää. Ja: taas kohtaat ihmisen sillä alueella, josta hänen on mukava sinulle puhua.


Miltä kuulostaa?

Kuka mukana?ps. Salaseurani jäsen: jos kaipaat hetkisen paussia itsellesi, kurkista tuonne painikkeen taakse!


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page