• Kati

Yksi osa tarinaani

Updated: Jan 19

Lapsettomuus

Sain tietää noin parikymppisenä että en tule lapsia saamaan. Syynä tähän on endometrioosi. Oireilin jo hyvin nuorena ja sillä pääsinkin nopeasti tutkimusputkeen. Lopulta kuulin (mies)lääkärin suusta sanat "ei noilla vehkeillä kannata omista lapsista haaveilla". Nimenomaan "vehkeillä".


En tiennyt silloin, miten prosessoida tuota tietoa. Minulla ei kertakaikkiaan ollut työkaluja asian käsittelyyn. Ratkaisuni oli asian hyllyttäminen. Eli olin ajattelematta asiaa, taustalla ajatus siitä, että "jos en tätä ajattele, sitä ei ole olemassa". Jos nuo lääkärin sanat vilahtivat ajatuksiin, heitin ne hyvin nopeasti takaisin sinne hyllylle.


Tuosta käsittelemättömyydestä seurauksena oli paha olo. Vuosia koin epämääräistä surua ja sisäistä kipua. En vain osannut yhdistää noita tunteita lapsettomuuteen.


Reilu kolmikymppisenä onnekseni tapasin ryhmän naisia, joiden tuella pystyin ottamaan asian käsittelyyn. Sain nimen ja kohteen sille surulle, mitä tiesin koko ajan tuntevani. Siitä seurasi tunteiden vuoristorata: itkua, sitten raivoa, joskus lamaannusta. Lisäksi puhuin, toisinaan maalasin ja välillä kirjoitin. Tein surutyötä.


Väliin tuli aikoja jolloin en jaksanut asiaa käsitellä millään lailla. Silloin otin hengähdysvaiheen kunnes taas tuli aika jatkaa. Tuossa vaiheessa meni parisen vuotta. Älä ymmärrä väärin: ei tuo koko aika ollut täynnä tunteiden myllerrystä. Väliin mahtui paljon hauskoja asioita, paljon iloa ja mukavaa tekemistä. Kaikkia elämän värejä!


Oliko tuo asioiden käsittely kaunista? No ei varmasti. Oliko se tarpeellista? Ehdottomasti. Ilman tuota vaihetta kantaisin edelleen sitä epämääräistä pahaa oloa mukanani - sitä nimetöntä kipua ja surua.


Tänään ajattelen, että lapsettomuus on yksi osa minua. Se on asia, jonka kanssa elän. Se on iso asia mutta ei millään muotoa ainoa minua määrittävä asia. Minussa ja elämässäni on paljon muutakin!50 views0 comments